با انواع نان در سراسر جهان آشنا شوید
ثبت: 2025/10/12
نویسنده: مدیرسیستم
آپدیت: 2025/10/12
بازدید : 0
نان در همه جای دنیا به اشکال و با روشهای مختلف تهیه میشود و در کنار غذاهای مختلف به عنوان تکمیلکننده سفرههای غذا بوده است. اما سوای جایگاه جهانی، نان و انواع نان همیشه یک منبع عالی برای تامین انرژی روزانه هم بوده است.
طبق سوابق تاریخی موجود اولین نان تقریبا هشت هزار سال قبل از میلاد در خاورمیانه و احتمالا در مصر پخته شده است و میتوان آن را نشانهای از اولین جوامع بشری در گذشته و تاریخچه نان در خاورمیانه دانست.
اکثر مردم هر روز نوعی نان مصرف میکنند. نان آرد سبوسدار در کنار نان موزی، نان سفید، نان قهوهای، نان چند دانه و غیره از رایجترین انواع نان در دنیاست. تنوع نان در دنیا آنقدر بسیار است که حتی تصور تنوع طعمها و انواع نانهای موجود فراتر از تصور است.
به طور کلی داستان نان را در هر کجای دنیا که بخواهید بررسی کنید چه شرق باشد چه غرب، بسیار جالب است. به همین دلیل در ادامه با معروفترین نانهای دنیا که از خمیرهای مختلف تهیه میشوند آشنا خواهیم شد.
انواع نان را به طور کلی میتوان به روشهای مختلف دستهبندی کرد.
چند نوع نان در جهان وجود دارد؟
نان از جمله اقلام غذایی است که به طور گسترده در سراسر جهان مصرف می شود. طبق گزارشهای ارائه شده از رستورانها، بررسیهای غذایی و دادههای مختلف، امروزه بیش از ۱۰۰ نوع نان در دنیا وجود دارد که در بین جوامع مختلف رواج دارد.
این انواع نان را میتوان به زیر دستههایی مانند نان آرد گندم، نان مخمر، نان تخت و بسیاری دیگر تقسیم کرد. حتی میتوان برای دستهبندی انواع نان با در نظر گرفتن اشکال و طعمهای مختلف آنها هم انواع نان موجود در دنیا را از هم تمیز و تشخیص داد.
حتی شیوه پخت نان، یعنی این که نان به چه روشی و در چه ظرفی پخته میشود هم موثر است مثلا نانهای که در تنور پخته میشوند با نانهایی که روی ظرفهای ویژه پخته میشوند، متفاوت هستند.
یکی از دلایل این همه تنوع در نان به نیازهای تغذیهای متفاوت مردم در جای جای دنیا برمیگردد اما سوای آن ترکیبات و تکنیکهای پخت هم در ایجاد این تنوع موثر بودهاند.
اما به طور کلی محبوبترین نانهای حال حاضر دنیا هم شامل نانهای سنتی و منطقهای میشود و هم نانهای صنعتی و فانتزی که روند تهیه نان را در دنیا تغییر دادند.
نانهای تخت، سادهترین نوع نان دنیا
نان تخت یا نان مسطح نوعی نان با ظاهری صاف و در اندازههای مختلف است. بیشتر نانهای مسطح از خمیر بدون خمیر مایه تهیه میشوند.
همچنین روشهای مختلفی برای تهیه نانهای مسطح مانند پختن، کباب کردن یا سرخ کردن وجود دارد. برخی از انواع نان تخت را میتوان تازه نوش جان کرد اما برخی از انواع دیگر نان ماندگاری خوبی دارند.
جدول زیر اطلاعات کلی در مورد این نانها را به شما نشان میدهد. اما در این میان خوب است اسم دیگر نانهای مسطح و تخت دنیا که برخی بخشی از نانهای ایرانی شناخته شدهاند مثل لواش، سنگک و تافتون را هم بیاوریم.
نام نان و منشاءمواد اولیه اصلیتکنیکهای پختپیتا خاورمیانه و مدیترانهمخمر، نمک، آب و آردپخت در فر یا روی اجاقچاپاتی آسیای جنوبیآب و آرد گندمپخت در ماهیتابه صاف روتی کانای (Roti Canai) اندونزی، مالزی و هندآرد، روغن و آبپخته در تابه صافتورتیلا (Tortilla) آمریکای لاتینخمیر ذرت یا آرد گندمپخت سنتی روی کومال (کبابپز صاف) نان (Naan) آسیای جنوبشرقی، غربی و جنوبیآرد، آب و نمکپخت در تنور و فر، سرخ کردن در تاوا نان متزا (Matzah) اسرائیلآرد و آب (نسخه ساده)پخت در فر فوکاچیا (Focaccia) ایتالیامخمر، آب، آرد گلوتن، نمک و روغنپخت در فر نان لوچی بنگلادشآرد همه منظوره، نمک و روغنپخت در تابه (سرخ شده)نان پاراتا (Paratha) هندآرد سبوسدار و سفید، کره و چاشنیپخت روی تاوه یا تاوا نان بولانی یا پریکی افغانستانآرد و خمیرمایهپخت در تابهپرتزل (Pretzel) آلمانآرد، نمک، مالت، مخمر و آبپخت در فر نان شائوبینگ (هوشائو) چینآرد، نمک، روغن، آب و کنجدپخت در فرانواع نان تخت یا مسطح در دنیا
برخی از نانهای مخمری در دنیا
خمیر کردن نان توسط مخمر را میتوان محبوبترین روش تهیه نان دانست. در ادامه هشت نوع خاص و شناختهشده نان مخمری از سراسر جهان آورده شده است.
نام نان و منشاءمواد اولیه اصلیتکنیکهای پختباگت فرانسهمخمر، آب، آرد و نمکپخت روی اجاق گاز یا در تابه سوراخدارنان چاله (چله) اسرائیلآرد سفید، آب، شکر، نمک، مخمر و تخم مرغپخت در فر نان چاودار اروپاآرد چاودار و مخمرپخت در فر نان سیب زمینیآرد، سیب زمینی (یا آرد سیب زمینی)، آرد گندمپخت در فر یا در تابه گریلنان گندم کامل اروپاآرد سبوسدارپخت در فر مافین انگلیسمخمر، آرد گندم، کره، شکر، نمک، تخم مرغ و شیرپخت در فر بریوش (Brioche) فرانسهتخم مرغ، آرد، شیر، کره، آب و خامهپخت در فر نان بیگل (Bagels) لهستانآرد گندم، نمک، آب و مخمرآبپز و پخت در فر انواع نان تهیه شده با مخمر در دنیا
چند نان خوشمزه با خمیر ترش
خمیر ترش یک روش خمیر مایه طبیعی از واکنش بین مخمر و لاکتوباسیلاسه وحشی است که اسید لاکتیک با طعم ترش را در نان ایجاد می کند. برای بالا آمدن نیازی به مخمر تجاری ندارد.
نام نان و منشاءمواد اولیه اصلیتکنیکهای پختنان خمیر ترش مصرخمیر ترش، آرد و آبپخت در فرنان Coppia Ferrarese ایتالیاآرد، گوشت، مالت، روغن و خمیر مایهپخت در اجاق کاسهای ثابتنان Borodinsky روسیهآرد چاودار و گندم، مخمر، نمک، شربت مالت، جو، زیره و گشنیزپخت در تابه ناننان Rewena نیوزیلندآرد، سیب زمینی، استارتر خمیر مایه، شکر، آب و نمکپخت در قالب گردنان Maltese مالتمالت، روغن زیتون، آرد، مخمرپخت در اجاق چوبینان دمپر استرالیاآب، آرد، نمک، خمیر مایه و شیرپخت در خاکستر یا تابه چدنی نان راگبرود (Rugbrod) دانمارکخمیر مایه و آرد چاودارپخت در ظرف مخصوص نانانواع نان خمیر ترش در دنیا
عجله دارید؟ نانهای سریع را امتحان کنید
اگر زمان زیادی برای تهیه یک قرص نان ندارید، خوب است با نانهای سریع دنیا آشنا شوید. این نوع نانها به دلیل عدم وجود خمیر مایه سنتی مانند استارتر یا مخمر، سریع درست میشوند.
در عوض از بکینگ پودر یا جوش شیرین برای ور آمدن خمیر استفاده میشود. در ادامه هفت نوع نان سریع معروف دنیا را با روشهای پخت این نانها بررسی میکنیم.
نام نان و منشاءمواد اولیه اصلیتکنیکهای پختمافین آمریکاآرد، خمیر، جوششیرین، شکر، روغن و تخممرغپخت در قالب یا تابه مافیننان موز آمریکاگندم، موز، شکر و آبپخت در فرنان کدوتنبل آمریکاکدو تنبل، تخم مرغ، آرد، شکر و ادویهجاتپخت در تابه ناننان Scone بریتانیابلغور جو دوسر، گندم و جوپخت در تابه و فرنان بارمبراک ایرلندآرد و کشمش پخت در فربیسکویت آمریکا و کانادابکینگپودر، کره، گوشت، باترمیلک و آردپخته در فر یا روی آتش نان سودا ایرلندجوش شیرین، آرد، باترمیلک و نمکپخته روی یک سینی (برای نان سودا سنتی ایرلندی)انواع نان سریع پخت
نانهایی که نمیتوانید به آنها نه بگویید
اما دسته آخر نان شامل انواع نانهایی است که از نظر منشاء، مواد تشکیلدهنده، موارد استفاده و غیره با یکدیگر متفاوت هستند.
نام نان و منشاءمواد اولیه اصلیتکنیکهای پختنان چیاباتا (Ciabatta) ایتالیاآرد گندم، نمک، آب و مخمرپخت در فرنان Breadstick ایتالیاآرد، آب و مخمر خشکپخت در فرنان سفید گندمآرد سفیدپخت در فروافل بلژیکیبکینگ پودر، شکر، آرد، شیر، تخممرغ و کرهپخت در فرنان Pumpernickel آلمانچاودار و خمیر مایه آسیابشدهپخت در فرنان چند غله بینالنهرینبیش از دو نوع غلات، آرد، مخمر و آبپخت در فر اما در زمان بسیار طولانینان پاندولچه (Pan Dulce) مکزیکمخمر، آرد، تخممرغ، کره، نمک و عصاره وانیلپخت در فرنان آنپان (Anpan) ژاپنپوره لوبیا شیرین، برنجپخت در فرنان دوسا هندبرنج و نوعی عدسپخت روی سینی داغنانهای جذاب دنیا
نان، دنیای پر از جذابیت و تنوع
ممکن است تعجب کنید که چرا انواع مختلفی از نان در جهان وجود دارد. واقعیت این است که دلیل این تنوع ترکیبی از دلایل مختلف است.
اما شاید دلیل اصلی این همه تنوع در انواع نان به ارضای جوانههای چشایی انسان برگردد. سوای این، دلایل دیگری هم در ایجاد این تنوع در نانهای خاورمیانه گرفته تا کل دنیا موثر بوده که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
روشهای کشت متفاوت: یکی از دلایل اصلی تنوع در انواع نان این است که هر زمینی برای هر نوع کشتی مناسب نیست. مثلا بعضی از زمینهای کشاورزی فقط برای گندم مناسب هستند اما برخی دیگر زمین مناسب غلات به شمار میآیند. و این تنوع کشت باعث ایجاد طعمها و انواع مختلف در دنیا شده است.
تکنیکهای پخت: هر خانوار یا نانوایی روشهای پختوپز خاص خودش را دارد و این تنوع باعث ایجاد انواع نان شده است.
ترجیحات طعمی: یکی از نکات مهم در مورد ایجاد تنوع در نان این است که هر شخصی طعم مختلفی را ترجیح میدهد برخی روغن زیتون دوست دارند و برخی دیگر کره را میپسندند. این بدان معنی است که با افراد مختلف، ترجیح طعم تغییر میکند.
دستور العملهای خاص: حتما شنیده اید که مادربزرگ یا مادرتان میگویند «این غذا تخصص من است» یا «این غذای خاص من است» یا حتی «این دستور غذای مخفی من است.» بنابراین، در این حالت که مواد اولیه یکسان هستند، طعم و بافت به دلیل تغییرات خاص، تغییر و کل دستور غذا را متفاوت میکند.
گیاهان و ادویهجات: به همان اندازه که مواد اصلی مهم هستند، گیاهان و ادویهها هم نقش حیاتی در تهیه هر غذا دارند. این نکته ما را به این نکته میرساند که همانطور که افراد مختلف ترجیحات مختلفی دارند، استفاده از گیاهان و ادویهها هم به ایجاد طعمهای مختلف کمک میکند.
ظروف خاص پخت: با وجود تمام نکاتی که گفتیم نمیتوانیم از نقش ظرف در طعم غذا غافل شویم. مثلا دیش دوسا از جنوب هند، روی یک تابه پهن پخته میشود و با سامبار و چاتنی نارگیل مخصوص سرو میشود یا برخی دیگر از نانها در تنور پخته میشود.
در حالی که کامیونهای غذا در خیلی از کشورها پر از همبرگر و تاکوست در آلمان اما نانواییهایی هستند که نانهای پرشده با مواد مختلف را به مردم عرضه میکنند.
آلمان، کشور نانهای متنوع
حال که این همه نان در دنیا وجود دارد، یک کشور باید در صدر تنوع فهرست نانهای دنیا باشد و آن کشور کشوری نیست جز آلمان.
طبق بررسیهای انجام شده حدود ۳۰۰ نوع و طعم مختلف نان در دنیا وجود دارد. داشتن چنین طیف گستردهای به مهارتهای ارائه شده توسط نانوایان آلمانی برمیگردد.
در آلمان نانوایی آنقدر شغل مهم و تخصصی محسوب میشود که افراد برای نانوا بودن باید مهارتها و تکنیکهای مختلفی را یاد بگیرند.
ترکیه، بزرگترین مصرفکننده نان
بزرگترین مصرفکننده نان در جهان ترکیه است. هر فرد در سال ۳۹۶ تا ۴۶۲ پوند (۱۸۰ تا ۲۱۰ کیلوگرم) نان مصرف میکند که سرانه مصرف ترکیه را به بالاترین میزان مصرف نان در جهان تبدیل میکند.
صربستان و مونته نگرو با میانگین ۲۹۷ پوند (۱۳۵ کیلوگرم) و بلغارستان با میانگین ۲۹۲٫۶ پوند (۱۳۳ کیلوگرم) پس از ترکیه قرار دارند. تمام این دادهها توسط کتاب رکوردهای جهانی گینس ثبت شده است.
نان سفید، باگت، نانهای سبوسدار و فوکاچیا از جمله نانهای محبوب در دنیا هستند.
محبوبترین انواع نان در جهان
پس از خواندن تمام اطلاعات، اجازه دهید برخی از محبوبترین و پرمصرفترین نانهای جهان را بررسی کنیم. در ادامه لیست محبوبترین نانهای جهان آمده است:
نان سفید: اگرچه نان سفید چه به عنوان نان ساندویچی و چه به عنوان نان پودینگ پرمصرفترین نان است اما در لیست نانهای سالم قرار نمیگیرد.
باگت: باگت دومین نان پرطرفدار در جهان است که لایه بیرونی آن ترد و داخل آن نرم و کرکی است. این نان برای سرو با سوپ عالی است چون لایه بیرونی ترد آن اجازه نمیدهد که در سوپ خیس شود.
نان سبوس دار: این نوع سالمترین نوع نان است که از غلات کامل تهیه میشود، بنابراین برای یک صبحانه سالم بهترین گزینه است و فیبر بالایی هم دارد. اما هنگام خرید آن باید مطمئن شوید که نان سبوسدار میخرید نه نان قهوهای که گندم غالب است.
نان چیاباتا (Ciabatta): این نان که جایگزین ایتالیایی باگت فرانسوی است از آرد گندم، آب، مخمر و نمک تهیه میشود.
فوکاچیا: نان دیگری که ریشه در ایتالیا دارد، نان فوقالعادهای است که همراه با غذای اصلی سرو میشود. این نان هنگامی که با گیاهانی مانند رزماری اضافه میشود، حتی میتواند یک وعده غذایی کامل باشد.
نان خمیر ترش: این نان را به دلیل طعم کمی ترشش به دلیل وجود لاکتوباسیل و مخمر تجویز میکنند. در تهیه این نان، خمیر تخمیر میشود تا این نان مخصوص درست شود. این نان برای برشته کردن بسیار مناسب است و بعد از پخش شدن با کره طعمی تند میدهد.
نان چاودار: اگرچه ممکن است برای تهیه یک ساندویچ سنتی کمی خشک باشد اما این نان سرشار از فیبر به دلیل وجود چاودار کاملا سیرکننده است.
نان پومپرنیکل: دارای خواص نان خمیر مایه و نان چاودار است. این نان کم کالری است و طعم قوی دارد. از این نان میتوان به عنوان نان ساندویچی استفاده کرد. این نان بسیار سالم و دارای فواید زیادی است.
نان پیتا: نان مسطحی است که از آرد، نمک، مخمر و آب درست میشود. از آنجایی که کلمه پیتا در یونانی به معنای مسطح است، در مورد کشور مبد شکی وجود ندارد. با ساندویچ خوب نیست اما جزو بهترین نانهای کباب است و میتوان از آن به روشهای مختلف برای تهیه غذاهای هیجانانگیز برای بچهها استفاده کرد.
نان نان: اگر عاشق غذاهای هندی هستید، شکی نیست که این نان را بارها امتحان کردهاید. در هند انواع مختلفی از نان مانند نان سیر یا نان پیشاوری موجود است.
نظرات کاربران و بازدید کنندگان
امین تورچی
2025/10/1خیلی خوب بود
هنوز نظری ثبت نشده است.